Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Imeldaziekenhuis investeert in Hilotherapie om nevenwerkingen van chemotherapie te beperken voor hun oncologische patiënten

Imelda

Het Imeldaziekenhuis Bonheiden heeft recent twee toestellen aangekocht die het comfort van haar oncologische patiënten vergroten. Om de tinteling en pijn in handen en voeten ten gevolge van chemotherapie te beperken is het oncologisch dagziekenhuis gestart met het gebruik van Hilotherapie.

Een toestel koelt de handen en de tenen, waardoor de pijnlijke tintelingen en het broos worden van nagels wordt beperkt. Sommige chemobehandelingen veroorzaken tintelingen en pijn in vingertoppen en tenen. Ook kunnen nagels broos en donker van kleur worden. Soms is dit een tijdelijke nevenwerking, andere patiënten blijven langdurig last hebben. Door preventief handen en voeten te koelen tijdens de chemotherapie kunnen deze klachten beperkt of voorkomen worden.

De koude zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten, waardoor minder chemotherapie tot in de vingertoppen of toppen van de tenen komt. Zo worden de zenuwuiteinden en de nagels minder beschadigd. Om de handen en voeten te koelen werden tot voor kort uitsluitend ijswanten en ijsschoenen gebruikt.

Deze wanten en schoenen worden in de diepvries gekoeld, wat maakt dat ze erg koud zijn op het moment dat ze worden aangedaan. Niet elke patiënt kan deze vrieskou verdragen. Deze ijswanten en -schoenen warmen ook beetje bij beetje op, waardoor ze tijdens de behandeling moeten vervangen worden. Om het comfort van de patiënten te verhogen investeerde het Imeldaziekenhuis recent in de aankoop van twee toestellen voor Hilotherapie.

Deze toestellen voor hand- en voetkoeling zijn koelsystemen waarin een koelvloeistof op een constante, regelbare temperatuur kan worden gehouden en waarop wanten en schoenen zijn aangesloten. De koeling gebeurt een half uur voor de toediening van de chemo en een half uur na de toediening. De temperatuur is constant ongeveer 15°C, een temperatuur die voor de patiënten beter te verdragen is.

 

Evi Bergen, verpleegkundige in het oncologisch ziekenhuis, is dankbaar dat de directie van het ziekenhuis deze investering heeft gedaan: “De voorbije periode hebben we gemerkt dat we onze patiënten dankzij deze therapie meer comfort kunnen bieden. De constante temperatuur van 15 graden maakt het beter verdraagbaar voor hen, er zijn minder neveneffecten dan bij de ijswanten die door de koude door sommigen moeilijk aan te houden waren.

De twee toestellen worden doorheen de dag door verschillende patiënten gebruikt, maar met twee toestellen kunnen we niet aan al onze patiënten deze behandeling aanbieden. De ijswanten en -schoenen worden ook nog gebruikt. De bijwerkingen aan handen en voeten zien we ook niet bij alle soorten chemo, dat maakt dat we het toestel niet voor alle patiënten op ons oncologisch dagziekenhuis gebruiken.

We  proberen het wel aan te bieden aan patiënten die nu nieuw opstarten met de chemo waarvoor deze therapie zinvol is.” De toestellen zijn nu twee maand in gebruik en de reacties van patiënten zijn bijzonder positief.

“Toen ik met mijn chemo ben opgestart kreeg ik deze therapie aangeboden, ik ben heel blij dat ik hiervan gebruik mag maken, tot nu toe heb ik geen last van mijn vingers of tenen. Ik lag op de kamer met een dame die al langer in behandeling is en wel last heeft van tintelingen met ijshandschoenen, zij gaf zelf aan dat ze gelukkig was dat dit nu voor mij wel mogelijk was zodat ik de pijn en de last die zij ervaarde niet zou hebben”,   vertelt patiënte Ann.

Het Imeldaziekenhuis maakte voor de aankoop van deze twee toestellen 32.000 euro vrij.

 

Het team van het oncologisch dagziekenhuis hoopt in de toekomst nog meer toestellen in gebruik te kunnen nemen. “De behandelingen waarvoor patiënten naar ons oncologisch dagziekenhuis komen hebben een zware impact. Chemotherapie kan heel wat neveneffecten hebben. We zoeken constant naar zaken die het comfort van onze patiënten kunnen vergroten. Zo proberen we de neveneffecten waar mogelijk te vermijden of tot een minimum te beperken.

Deze Hilotherapie is absoluut een meerwaarde, het kunnen vermijden of beperken van deze zenuwpijnen maakt voor patiënten een groot verschil. We hopen het gebruik van deze behandeling in de toekomst nog te kunnen uitbreiden. “ sluit dr. Van Den Bulck, oncologe in het Imeldaziekenhuis, af.

Om de tinteling en pijn in handen en voeten ten gevolge van chemotherapie te beperken is het oncologisch dagziekenhuis gestart met het gebruik van Hilotherapie.

Om de tinteling en pijn in handen en voeten ten gevolge van chemotherapie te beperken is het oncologisch dagziekenhuis gestart met het gebruik van Hilotherapie.

Imeldalaan 9, Bonheiden, België

Imelda

Deel dit artikel